![]() |
Aronija Vsebuje veliko vitamina C, vitamin P, ki pomaga, da naše telo sprejema vitamine C, B2, B6, B9, E, ter minerale kalij, železo, mangan, molibden, jod, fosfor. Antocianini povzročajo modro barvo in ščitijo naše celice pred poškodbami. Biofenoli pospešujejo celjenje ran, odstranjujejo strupene snovi iz telesa, zmanjšujejo vnetja, uravnavajo krvni pritisk. Karoteni ščitijo celice pred poškodbami, preprečujejo nastanek sive mrene in varujejo kožo pred opeklinami. Poleg tega ima največjo zmožnost absorpcije prostih radikalov in antioksidativno moč. Odpravlja želodčne težave, preprečuje nastanek ateroskleroze, varovalno vpliva na črevesje, pomaga pri slabokrvnosti, posledično vpliva na večjo imunsko sposobnost organizma, boljši vid in spomin. |
Nasvet.Čeprav aronija v svežem stanju ni tako okusna, je vendar zelo bogata z vitamini, minerali, antocianini, antioksidanti, biofenoli...Veliko bolj vabljiva je, če jo redelamo v marmelado ali sok; svežo, zmleto v prah ali zmrznjeno dodamo v smutije ali jogurt v kombinaciji z drugim sadjem; v čajih ali sladicah. |
|
Lešniki so poživilni oreški, ki spodbujajo mišljenje in umsko dejavnost; če je treba, zaradi njih lahko nekoliko dlje ostanemo budni. Vzrok je v aminokislini tirozin, ob pomoči katere v možganih nastajajo snovi, ki večajo pozornost in zbranost (Cortese, 2000). Lešniki predstavljajo lahko prebavljiv in energijsko poln obrok, neprecenljiv zlasti pri otroški prehrani.
Vir: Frelih P. Možnost pridelovanja orehov in lešnikov na Gorenjskem. Dipl. delo. Ljubljana, Univ. v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Odd. za agronomijo, 2007 |
Kot dopolnilo vsakodnevni prehrani jih priporočamo oslabelim, bolnikom, ki okrevajo po tuberkolozi ali tistim, ki trpijo zaradi črevesnih zajedavcev. Nujno potrebni so vsem, ki so se odločili za čisto vegetarijansko prehrano. So razmeroma težko prebavljivi, še zlasti, če jih uživamo ob koncu obeda ali če so obdelani s testom ali spečeni (Pigozzi, 2002). Ros in sodelavci (2004) pripisujejo bistven pomen prehranski vlaknini v orehih, kot bioaktivni sestavini s potencialno ugodnim učinkom na tveganje za srčno – žilne bolezni. Vpliv uživanja orehov na zdravjeAmeriška agencija za prehrano in zdravila (FDA) je na temelju desetletnih dokazov, ki potrjujejo zdravstvene prednosti orehov, marca 2004 potrdila kvalificirano trditev o koristnosti orehov za zdravje. V skladu z ameriškimi prehrambenimi napotki, so orehi odlična rešitev za manjši vnos nasičenih maščob in holesterola. Kot rastlinski vir hranil, orehi vsebujejo esencialne maščobne kisline in so brez holesterola in trans maščobni. Vpliv na bolezni srca in ožilja V vse bolj obsežnih raziskavah se je pokazalo, da imajo orehi pomembno vlogo v zmanjševanju tveganja za bolezni srca in žilja. Uživanje orehov vpliva na znižanje holesterola, zmanjšanje vnetij in izboljševanje arterijskih funkcij. Oreški vsebujejo veliko maščob, ampak imajo tako maščobnokislinsko sestavo, ki ima ugodno delovanje proti tveganju za srčne bolezni. Vendar pa je vedno več dokazov, da zmanjšano tveganje ni povezano izključno z maščobnokislinskim profilom, ampak tudi s prisotnostjo drugih bioaktivnih sestavin, ki se v sledeh nahajajo v oreških, kot so na primer fitosteroli, tokoferoli, skvalen (Maguiere in sod., 2004), vitamin B, magnezij, polifenoli in kalij (Pratt in Matthews, 2004). Podobno kot aspirin tudi n - 3 maščobne kisline »redčijo« kri ter tako veliko pripomorejo k prostem pretoku krvi, saj zmanjšujejo možnost nastajanja strdkov in njihovo oprijemanje na stene krvnih žil. N - 3 maščobne kisline delujejo tudi protivnetno in tako varujejo pred vnetjem krvnih žil - stanje, ki ovira krvni pretok. Znižan krvni tlak je še en dobrodejni učinek n - 3 maščobnih kislin, zmanjševanje visokega krvnega tlaka pa je odličen način za zmanjševanje tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja (Pratt in Matthews, 2004). Vpliv na znižanje holesterola Splošno znano je, da vrsta maščob v prehrani vpliva na stopnjo plazemskega holesterola v večji meri, kot pa skupni vnos maščob. Tako je lahko zamenjava nasičenih maščob z nenasičenimi maščobami bolj učinkovita za znižanje tveganja za koronarno srčne bolezni (aterosklerotična prizadetost večjih srčnih arterij), kot pa zmanjševanje skupnega vnosa maščob. Prehrana, ki vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, znižuje nivo LDL holesterola ne da bi nasprotno vplivala na del HDL holesterola in na tak način zmanjšuje tveganje za koronarne srčne bolezni (Maguiere in sod., 2004). Rezultati raziskave, ki so jo opravili Morgan in sod. (2002) kažejo, da je eden od ugodnih učinkov uživanja orehov zmanjšanje nivoja skupnega in LDL holesterola, ki se je pokazal pri zamenjavi nasičenih maščob z nenasičenimi, kljub njihovi energijski enakovrednosti. Orehi in melatonin Melatonin je hormon, ki ga proizvaja žleza češarika in je vključen pri induciranju in regulaciji spanja. Je močan antioksidant in je bil odkrit v orehih v biorazpoložljivi obliki. Melatonin se je pokazal kot ustrezna pomoč za izboljšanje spanja pri delavcih v nočnih izmenah in ljudeh, ki trpijo za jet-lagom (fiziološko stanje, ki je posledica sprememb v dnevnem ritmu, ki vodi do sprememb v različnih funkcijah telesa, ki se dogajajo ves čas v 24 - urni periodi). Ohranjanje ustreznega nivoja tega hormona je še zlasti pomembno za ljudi, ki so starejši od 40 let. Po tem letu starosti se količina melatonina, proizvedena v človeškem telesu, značilno zmanjša. Zmanjšanje melatonina je povezano tudi z zmanjšanjem antioksidativne zaščite pred prostimi radikali, kar ima lahko za posledico razvoj nekaterih bolezni, povezanih s prostimi radikali pozneje v življenju. Reiter in sod. (2005) menijo, da orehi lahko zmanjšajo tveganje za nastanek raka, lahko preprečijo ali zmanjšajo resnost srčno - žilnih bolezni in lahko zmanjšajo tveganje za nevro degenerativne bolezni, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva demenca. Orehi in mentalno zdravje Orehi se pogosto pojmujejo kot »hrana za možgane«, ne samo zaradi zunanjosti njihove lupine, ki je podobna možganom, ampak tudi zaradi njihove velike vsebnosti n - 3 maščobnih kislin. Naši možgani so sestavljeni iz več kot 60 % strukturnih maščob. Da bi naše možganske celice funkcionirale pravilno, je potrebno, da so te strukturne maščobe sestavljene iz n - 3 maščobnih kislin, ki so prisotne v orehih, lanenem semenu in ribah. Epidemiološke študije v različnih državah, vključno z ZDA, omenjajo povezavo med povečanim odstotkom depresije in zmanjšanim uživanjem n - 3 maščobnih kislin. V študiji, ki so jo opravili Stevens in sod. (1996) se je pokazalo, da so otroci, ki uživajo premalo n - 3 esencialnih maščobnih kislin, značilno bolj hiperaktivni, se učijo bolj zmedeno in kažejo vedenjske probleme. V študiji so opisali večje število vedenjskih problemov, razpoloženja jeze (slaba volje) in probleme s spanjem pri subjektih z zmanjšano koncentracijo skupnih n - 3 maščobnih kislin. Več problemov z učenjem in zdravstvenih problemov so odkrili tudi pri otrocih, ki so imeli majhno koncentracijo skupnih n - 3 maščobnih kislin. Orehi in uravnavanje teže Najnovejše raziskave so še enkrat potrdile, da uživanje orehov v takih količinah, ki so ugodne za zdravje, ne pripeljejo do povečanja telesne teže. Znanstveniki so v številnih študijah o orehih omenili, da ni prišlo do povečanja teže, ko so orehi nadomestili druge maščobe v predpisani dieti. Sabate in sod. (2005) so v svoji študiji v 6 mesecih ugotovili, da vsakodnevno uživanje orehov (12 % energijskega vnosa) nima značilnega vpliva na povečanje teže. Preiskovalna skupina je imela odmerjeno količino 28 - 65 g na dan, medtem ko kontrolna skupina orehov ni smela uživati. Povečanje telesne teže, ki je bila posledica dodajanja orehov v dieto, je bilo manjše, kakor zmanjšanje telesne teže po koncu diete, v primerjavi s kontrolno skupino. Končni sklep študije je, da je povečanje teže (0,4 kg) kot posledica rednega uživanja orehov, mnogo manjša od pričakovanega (3,1 kg) in, z upoštevanjem korekcije na zaužite kalorije, nepomembna. Vir: Frelih P. Možnost pridelovanja orehov in lešnikov na Gorenjskem.Dipl. delo. Ljubljana, Univ. v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Odd. za agronomijo, 2007 |
NARAVNO MILO »DOTIK NARAVE«
Pri izdelavi naravnega mila se uporabljajo samo naravne sestavine. Zaradi tega se koža ne le očisti, ampak tudi nasiči z različnimi vitamini in mikroelementi. Poleg tega to milo odlično vlaži kožo. Pri negovanju vaše kože nam narava priskoči na pomoč. Pri izdelavi kozmetike se uporabljajo izvlečki listov različnih dreves, kateri imajo različne, naši koži koristne učinke, kot so:
|