Košarica je prazna

Delavnica - poslikava na les

Organiziramo delavnico poslikave na les in sicer okraševali bomo lesene izdelke z enim od nabolj skrivnostnih ruskih ornamentov - Mezenskim ornamentom. Spoznali bomo tehniko priprave lesa, pomena delov ornamenta, tehniko poslikave in ustvarili svoj unikatni ornament. Delavnica je zanimiva tako za odrasle, kot  za otroke, saj  je polna skrivnostnih živali in koristi pri dobivanju fine motorike pri otrocih. Poslikavali bomo leseno deščico. Če bi radi poslikali kakšen drug lesen predmet, ga lahko prinesete s seboj.  Uporabljali bomo akrilne in tempera barve, ter tuš. Za ves material poskrbimo mi.  

Mezenski ornament je nastal v vasi Palašel na bregovih reke Mezen. Zato se imenuje mezenski. Krasil je vsakdanje predmete kmečkega življenja.

   Umetniki so v vzorce izdelkov risali celo zgodbo, ljubljenim pa pustili sporočilo ali željo. Vsak element je imel poseben pomen in je bil postavljen na poseben način. Rdeči konji so predstavljali sonce. Več konj, upodobljenih drug za drugim, je označevalo gibanje sonca po nebu. Gosi, labodi in race so veljali za duše pokojnih sorodnikov, ki so letali blizu živih ljudi in so v težkem trenutku prišli na pomoč. Jeleni so bili nebeške porodnice, ki so dajale življenje vsem na zemlji. Družinsko drevo življenja je bilo narisano z deblom, napolnjenim z rombi - številnimi predniki rodov. Njegove zavite korenine so predstavljale podzemlje. Sončevo znamenje na vrhu je bilo simbol nebeškega sveta. Uporabljajo se tudi številni znaki plodnosti - preorana polja, korenine, cvetovi, sadje in semena.

   Zaradi shematičnih in nezapletenih vzorcev jih otroci dobro zaznajo in jih zlahka ponovijo, pri čemer razvijejo fino motoriko. Na delavnici se boste seznanili z glavnimi materiali in elementi slike Mezen, ustvarili svoj unikatni izdelek iz naravnih materialov.

 

Cena 35 eur na osebo 

Delavnice izvajamo v lepem sončnem vremenu pod kozolcem na naši kmetiji. Z izvedbo delavnic bomo pričeli takoj, ko bodo razmere dopoščale. Delavnica do 10 ljudi.

Zbiramo prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. s pripisom DELAVNICA

 

 

Cookies

Avtorske pravice © 2024 Vodnjov. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.

Eko kmetija Vodnjov. Vse pravice pridržane. izdelala Julia Vodnjov. © 2020